تا کنون دقت کردهاید که توییتها و پستهای اینستاگرامی که در آنها نفرت و خشم دیده میشود، بیشتر در فضای مجازی دست به دست میشوند؟ به نظر شما چرا این گونه از محتوا بیشتر به چشم میآید؟
طبق تحقیقات و مطالعات انجام شده بر روی پستهای شبکههای اجتماعی و تأثیر آنها بر احساسات کاربران، دیده شده است محتوایی که احساس خشم و عصبانیت را به دیگران منتقل میکند، بیشتر بر کاربران تأثیر میگذارد. حتی پستهایی که شادیآور هستند هم نمیتوانند در برابر این گونه از پستها مقاومت کنند.
در مقاله میخواهیم در مورد این مسئله مهم صحبت کنیم؛ عصبانیت و شبکههای مجازی! کنترل خشم و عصبانیت در شبکههای اجتماعی بسیار مهم است. پس با ما همراه باشید.
شبکههای اجتماعی و عصبانیت
در این دوران استفاده از شبکههای اجتماعی بسیار گسترش یافته است، به گونهای که زندگی بدون آنها سخت و برای عدهای غیرممکن میشود. این شبکهها به انسانها به اندازهای برابر آزادی بیان میدهند و این دست خود کاربران است که تا چه میزان و چگونه از این آزادی بیان بهره ببرند. اما برخی از کاربران مفهوم آزادی بیان را به خوبی درک نکردهاند.
همین امر موجب شده است از این شبکهها درست استفاده نشود. این شبکهها به محلی برای برونریزی خشم، نفرت و عصبانیت تبدیل شدهاند. اگر پستها و توییتها را بررسی کنید، متوجه میشوید که این گونه از محتوا بیشتر به چشم میآید. هر کاربری میتواند احساس نفرت و خشم خود نسبت به چیزی و یا کسی را به راحتی منتشر کند. چه بسا انتشار چنین محتوایی توسط یک کاربر محبوب موجب شود بسیاری از انسانها از فردی متنفر شوند یا گفتههای این کاربر را باور کنند.
به همین علت، کنترل این احساس بسیار اهمیت دارد و با در نظر گرفتن مواردی که در ادامه مطلب با شما در میان میگذاریم، میتوانیم از انتشار این احساس جلوگیری کنیم و در جهت سالمسازی فضای مجازی رفتار کنیم.

دست نگهدارید!
طبق مطالعات انجام شده، در چهار حالت نباید محتوایی را در شبکههای اجتماعی منتشر کنید:
- زمانی که گرسنه هستید
- وقتی احساس تنهایی میکنید
- هنگامی که خسته هستید
- و مهمتر از همه زمانی که عصبانی و خشمگین هستید
انسانها زمانی که این حالات را دارند، کاملا میتوانند آن را حس کنند اما مسئله این است که برخی از ما نمیخواهیم بپذیریم که عصبانی هستیم و ممکن است به خود حق بدهیم که چنین حالتی داشته باشیم.
درست است! شما حق دارید از چیزی که موجب عصبانیت میشود، خشمگین شوید؛ اما نباید به سمت گوشی و کامپیوتر خود بروید. بهتر است قبل از پست کردن محتوا در شبکههای مجازی، از خود ابتدا بپرسید: من چه حسی دارم؟ این سؤال را همیشه از خود بپرسید حتی زمانی که مطمئن هستید که خوشحال هستید و همه چیز وفق مراد شما پیش میرود.
عملکرد اجرایی ما موجب خودتنظیمی میشود؛ اما بهتر است بدانید وقتی انسان در معرض تحریک شدید (مانند خشمگین شدن و گرسنگی) قرار میگیرد، این کنترل از بین میرود و برای همین انسان میتواند کارهایی انجام دهد که بعدا از انجام آنها پشیمان خواهد شد. پس در مرحله اول، قبل از پست کردن از خود بپرسید که در آن زمان چه حسی دارید و خود را درک کنید.
توجه به نتایج پستها
تا کنون به این فکر کردهاید که یک پست میتواند موجب چه چیزهایی شود؟ با یک پست میتوان یک جریان راهاندازی کرد! حال فکر کنید پستی که در آن احساس خشم موج میزند، چه نتیجهای میتواند داشته باشد.
برخی از انواع خطرناکتر این گونه پستها موجب میشوند مردم فریب بخورند، شغل خود را از دست دهند یا مرتکب جنایتی شوند. با وجود نتایج خطرناکی که این پستها دارند، همچنان به اشتراکگذاری آنها ادامه دارد. دسترسی آسان به تکنولوژی، فضای ایجاد شده برای برقراری ارتباط و نبود ارتباط چهره به چهره و رو در رو، از جمله دلایل ادامه پیدا کردن این پستها است.
گاهی ممکن است متوجه عصبانیت خود نشویم. در این مواقع زمانی میفهمیم که عصبانی بودهایم که نتیجه عمل خود را دیدهایم. برخی از حالات عصبانیت و خشم این گونه است. زمانی که قربانی آن را ببینیم متوجه وجود چنین احساسی میشویم و البته در آن زمان دیگر کاری فایده ندارد زیرا تأثیر مخربش را گذاشته است.
پشیمانی
شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که از منتشر کردن پست یا کامنتی در فضای مجازی پشیمان شده باشید. بهتر است وقتی عصبانی هستید کاری را انجام ندهید که بعدا موجب پشیمانی شما شود. درست است که میتوانید پست یا کامنت خود را پاک کنید؛ اما پاک کردن پست، صورت مسئله را پاک نمیکند. علاوه بر این، کار از کار گذشته است. افرادی پست شما را دیدهاند. حتی ممکن است از آن اسکرین شات هم گرفته باشند! پست شما از نظر خودتان پاک شده است اما تأثیری را که باید بگذارد، داشته است.
دیگران مهم هستند
تفکری که با همین شبکههای مجازی منتشر شد و در بین انسانها ریشه کرد، اهمیت ندادن به نظر دیگران است. این تفکر بسیار مثبت و خوب است. انسان نباید به خاطر تفکر دیگران کاری را انجام دهد یا خود را از انجام عملی باز دارد؛ اما این بار را چشمپوشی کنید. به تفکر دیگران درباره خودتان، بعد از منتشر کردن پستی در حالت خشم فکر کنید. قطعا در حالت خشم، شما خود واقعیتان نیستید؛ اما ممکن است این خود غیرواقعی که در زمان انتشار پستی در هنگام عصبانیت بروز میکند، در ذهن دیگران ثبت شود، زیرا همان گونه که گفتیم تأثیر احساس خشم بسیار بیشتر از سایر احساسات است. حالا شما بیایید و دهها کار خوب انجام دهید؛ ولی کیست که این کارها را یادش بماند!
بزرگنمایی
جالب است بدانید مسائل و مشکلات به هنگام عصبانیت بزرگتر از آن چه هستند، نشان میدهند. حتما شما هم این مسئله را تجربه کردهاید که بعد از گذشت از مشکلات و حل شدن آنها، با خود فکر کنید که چرا برای مشکلی به آن کوچکی، آن قدر خود را اذیت کرده بودید! پس این امر را مانند اصلی در ذهن خود حفظ کنید و وقتی عصبانی هستید با خود بگویید آن چه حس میکنید بسیار کوچکتر و ضعیفتر از شما است.
محیط را ترک کنید
در دنیای واقعی وقتی عصبانی میشوید، بهترین کار این است که محیط را ترک کنید. سکوت کنید و سعی کنید به فضایی باز بروید و نفس عمیق بکشید. در دنیای مجازی هم همین است. درست است که گوشی شما آن قدر کوچک و سبک است که در دستتان جا میگیرد و کنار گذاشتن آن سخت است؛ اما بهتر است وقتی عصبانی هستید، گوشی (یا کامپیوتر) را از خود دور کنید و همان کاری را انجام دهید که برای فضای واقعی به شما پیشنهاد داده میشود: رفتن به فضایی باز و نفس عمیق.
جالب است بدانید طبق تحقیقات انجام شده، شبکههای اجتماعی عصبانیت و خشم را پررنگتر و بیشتر میکنند و از آن جایی که احساس خشم و عصبانیت قویتر از سایر احساسات است، افرادی که رادیکال عمل میکنند، فالور و لایک بیشتری دریافت میکنند.

عامل اصلی را حذف کنید
عصبانیت احساسی طبیعی است. پس نمیتوانیم بگوییم که مشکل از شما است. مشکل از فضایی است که طوری طراحی شده است که به کاربران اجازه میدهد هر طور که میخواهند رفتار کنند. بهتر است در این حالت شبکه اجتماعی خود را حذف کنید. منظور ما این نیست که این شبکه را برای همیشه حذف کنید. برای مدتی (این مدت میتواند یک ساعت یا چند ماه و … باشد) به خود استراحت دهید.
سراغ نرمافزار دیگری بروید
اگر جز افرادی هستید که دل کندن از شبکههای اجتماعی و موبایل برایشان سخت است (بهتر است تمرین کنید و وابستگی خود را از بین ببرید. قطعا شما قویتر از قدرت یک شبکه اجتماعی هستید.)، میتوانید سریعا شبکه اجتماعی موردنظر را ببندید و وارد نرمافزار دیگری شوید. همیشه یک بازی (بهتر است فکری باشد!) بر روی گوشی خود نصب کنید تا در این مواقع وارد آن شوید و بازی کنید! امتحان کردن فیلترهای بامزه اسنپچت هم راه مناسبی برای آرام شدن و فراموش کردن ماجرا است.
پست خود را بنویسید
آن چیزی را که میخواهید منتشر کنید، بنویسید. سپس گوشی خود را رها کنید. بعد از گذشت یک ساعت به متن خود برگردید. آن را دوباره بخوانید. اگر میتوانید آن را برای دوستی بخوانید. نظر آنها را بپرسید. نظر خودتان را بعد از یک ساعت بپرسید! از خود سوالات زیر را بپرسید:
- آیا متن (محتوا) من واقعیت دارد؟
- آیا میتواند به کسی آسیب بزند؟
- آیا انتشار آن قانونی است؟
- آیا پست کردن آن ضرورتی دارد؟
- بهتر نیست مهربان باشم؟!
قطعا نظرتان فرق کرده است و نمیخواهید دکمه Send یا Share را بزنید.
در این مقاله به بررسی این مسئله پرداختیم که چرا بهتر است به هنگام عصبانیت از شبکههای اجتماعی دور شویم! میزان عصبانیت انسانها از مسائلی یکسان، با هم تفاوت دارد. واکنش ما هم نیز در این مورد با هم فرق دارد. مواردی در این مقاله مطرح شد که به شما کمک میکند در این مواقع از پست گذاشتن صرفنظر کنید:
- درک خود و احساستان
- در نظر گرفتن نتیجه پستها و کامنتها
- امکان پشیمانی بعد از انجام عمل
- توجه به نظر دیگران و خراب نکردن وجه خود
- کم اهمیت بودن مشکلات و مسائل
- دور کردن گوشی و یا کامپیوتر از خود
- حذف شبکه اجتماعی
- سرگرم کردن خود با نرمافزارهای دیگر